8 tips om fietsendiefstal (zo veel mogelijk) te voorkomen
Dat je je fiets op de meeste plekken in Nederland maar beter op slot kunt zetten is je vast wel bekend. Maar soms is alleen een slot of zelfs een éxtra slot niet voldoende om fietsendiefstal te voorkomen. We zetten 8 handige tips op een rijtje om fietsendiefstal zo veel mogelijk te voorkomen.
Hoogste aantal fietsendiefstallen ooit
Nederland telt naar schatting zo’n 23 miljoen fietsen. We kunnen dus wel stellen dat we niet zonder kunnen. Zeker nu de elektrische fiets enorm in opmars is – de helft van alle nieuw aangeschafte fietsen is elektrisch – zien fietsendieven hier meer brood in dan ooit. Zo werden er alleen al in 2021 maar liefst 735.000 fietsen gestolen. Het hoogste aantal fietsendiefstallen ooit.
Hoe je je fiets het veiligst op slot zet en fietsendiefstal zo veel mogelijk voorkomt? We zetten 8 tips voor je op een rij:
1. Noteer kenmerken en framenummers
Als je een nieuwe fiets koopt is dit waarschijnlijk niet het eerste wat je doet, maar toch is het belangrijk om zo precies mogelijk te kunnen benoemen hoe jouw fiets eruitziet (maak een foto!) én het framenummer paraat te houden. Dit framenummer staat vaak op de fiets zelf – vaak achter de zadelbuis of op de framebuis–, maar wordt meestal ook op de bon of factuur vermeld. Bewaar deze gegevens dus goed, want als je aangifte wil doen van fietsendiefstal zijn dit essentiële gegevens om de fiets eventueel te kunnen identificeren.
2. Zet je fiets in een (bewaakte) fietsenstalling
Misschien wat voor de hand liggend, maar toch één van de belangrijkste punten: zet je fiets indien mogelijk zo veel mogelijk in een bewaakte fietsenstalling. De meeste steden en grote treinstations hebben meerdere bewaakte fietsenstallingen, meestal gratis, waar je fiets vele malen veiliger staat dan op straat.
Voor een handig overzicht van bewaakte stallingen, fietskluizen en stalling met toezicht kun je kijken op veiligstallen.nl.
3. Gebruik meerdere (goedgekeurde) sloten
Naast je standaard ringslot is het aan te raden altijd nog een extra hangslot of ringslot te gebruiken, het liefst met een extra veilig keurmerk. Heb je je fiets verzekerd, dan ben je zelfs verplicht een extra slot te gebruiken dat aan bepaalde voorwaarden voldoet. Deze voorwaarden veranderen overigens geregeld, omdat ook fietsendieven steeds slimmere trucjes bedenken.
4. Maak vast aan een vast object én aan je frame
Daarnaast is het slim om je fiets altijd ergens aan vast te zetten, zodat de fiets niet opgetild en meegenomen kan worden en het slot uit het zicht open te breken. Let daarnaast ook op dat je het extra slot ook door het frame van je fiets haalt, en niet alleen door het wiel. Fietsendieven laten gerust dat ene wiel achter en nemen de rest van de fiets mee, zoals je ziet op de bovenstaande foto.
Ook is het verstandig om te kijken aan wat voor soort object je de fiets bevestigt. Aluminium draadhekken zijn immers zo door te knippen of op te tillen. Zet je fiets dus altijd vast aan een stevig object dat niet te verplaatsen is.
5. Bevestig het kettingslot hoog en los
Zelfs als je een stevig ketting- of kabelslot hebt kan je slot doorgeknipt worden. Maar je kunt het de fietsendieven wel moeilijker maken door deze hoog en los te bevestigen. Wanneer het slot hoog boven de grond is bevestigd is het voor de fietsendief moeilijker om met de betonschaar te knippen. En wanneer het slot losjes hangt is het doorzagen lastiger. Laat een kettingslot daarnaast ook absoluut niet op of tegen de grond hangen, want dan kan de grond makkelijk worden gebruikt om het slot te breken.
Gebruik je een beugelslot? Dan kun je ‘m juist wél beter zo laag mogelijk hangen. Daarnaast is het verstandig de ruimte binnen de beugel zo veel mogelijk op te vullen, zodat doorknippen of -zagen moeilijker wordt zonder de fiets te beschadigen.
6. Zet het ventiel op de juiste plaats
Een ex-fietsendief gaf eens de tip om bij het sluiten van je ringslot er altijd op te letten dat deze naast het ventiel zit. Door ervoor te zorgen dat je ventiel precies tussen een spaak en het ringslot in zit, wordt de fiets minder aantrekkelijk voor fietsendieven. “Zo kunnen de fietsendieven je fiets moeilijk jatten zonder het ventiel te breken. Want ook fietsendieven houden niet van een lekke band.”
7. Beveilig je tuin en/of fietsenschuur thuis
Mocht je denken dat jouw fietsenschuurtje of omheinde tuin veilig genoeg is, dan heb je het mis. Fietsendieven hebben er geen moeite mee om een raampje in te tikken of over een schutting te klimmen. Dus zorg ook thuis voor extra maatregelen en veilige sloten.
8. Zet je fiets in een verlicht gebied
Zet je je fiets in het donker op een afgelegen plek, dan kunnen fietsendieven júist ongestoord sloten openbreken of doorzagen. Kun je je fiets niet in een bewaakte fietsenstalling zetten, zet ‘m dan in ieder geval op een plek waar veel doorgaand verkeer is of waar zicht op is vanuit meerdere woningen.
Headerfoto: Pictorius - Pixabay
Bron: https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/wonen/artikel/5392310/8-tips-om-fietsendiefstal-zo-veel-mogelijk-te-voorkomen
Terug
Deel het met uw vrienden!
Meer nieuws
BRUSSEL (B) – In Amerika is het momenteel de Nationale Diabetesmaand. Met ongeveer 37,3 miljoen Amerikanen – ongeveer 1 op de 10 mensen – die leven met diabetes, blijft de urgentie van deze ziekte toenemen. Bicycle Retailer bericht daarom over een onderzoek over de rol, die e-bikes kunnen spelen bij het beheersen van diabetes.
De zomer loopt op zijn einde, de vakanties zijn afgelopen, de regen valt met bakken uit de lucht en de herfst staat weer voor de deur. Maar hoe zorg je nou dat je het best zichtbaar bent als je door weer en wind naar school of werk moet.
Hoe is jouw gedrag op het fietspad? Regels lijken misschien vanzelfsprekend, toch blijken we moeite te hebben ons eraan te houden. Maar ondertussen wordt het steeds drukker op de fietspaden in Nederland. En ook gevaarlijker, want iedereen heeft z’n eigen snelheid én z’n eigen gedrag. Rekening houden met anderen is één, je eigen fietsgedrag onder de loep nemen en aanpassen is twee. Onderstaande tips helpen daarbij. Zo verbeteren we samen de doorstroming en houden we de fietspaden veilig.
Mensen die regelmatig wandelen of fietsen in de natuur hebben het al zien gebeuren: de herfst. De geleidelijke verkleuring van het blad, de geur, het zonlicht dat steeds lager blijft. Om je te inspireren van het najaar te genieten, hebben we zeven fietsrondjes uitgezocht. Door een beetje bos, maar vooral over en langs heide en weide.
Gebruikstips en de top 4 van hoe het niet moet. Een fietshelm kan ernstig letsel voorkomen. Onder andere daarom is de landelijke Dag van de Fietshelm in het leven geroepen, want een fietshelm op je hoofd is een kopzorg minder. Maar dan moet je ’m wel goed dragen. Tips voor het veilig gebruiken van een fietshelm.
Ik wil wel op de fiets, maar… het regent, het is te ver fietsen, dan zit m’n kapsel niet meer. Herkenbaar? Ook jij hebt een van deze smoezen vast eens gebruikt om niet de fiets, maar de auto te kunnen pakken. We vroegen leden wat de belangrijkste redenen zijn om geen gebruik te maken van een e-bike (voor woon-werkverkeer of dagelijks gebruik) en zochten uit of die reden wel gegrond is.
Met de auto gaan we nog weleens door de wasstraat, maar een fiets krijgt lang niet zo vaak een schoonmaakbeurt. Om zo lang mogelijk te kunnen fietsen op een elektrische fiets is een regelmatige schoonmaakbeurt geen overbodige luxe. Zo pak je dat het beste aan.
Het gebruik van een elektrische fiets is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Het is een milieuvriendelijke manier van transport en bespaart veel tijd en geld. Het is belangrijk om je elektrische fiets goed te onderhouden, zodat je er langer van kunt genieten. In dit artikel geven we tips voor het onderhouden van je elektrische fiets.
Vlak voor de bouwvak plaatst v.d. Weerd Installatietechniek 100 zonnepanelen bij van der Woude Fietsen
Op zonnige dagen zullen veel mensen eropuit willen gaan op de fiets. Alleen dat lek rijden is altijd zo’n tegenvaller. Natuurlijk kunt u reservebanden meenemen of een reparatiesetje. Maar het is veel handiger als u weet hoe u die lekke banden kunt voorkomen. Met deze tips wordt uw fietsritje op de stadsfiets, e-bike, racefiets of mountainbike een stuk aangenamer.
Veel meenemen, veilig fietsen
In een fietstas, fietsmand of fietskrat neem je lekker veel mee op de fiets, zonder dat je bijvoorbeeld zware boodschappentassen aan je stuur hoeft te hangen. Kan je ook de auto laten staan.
De ANWB is bezorgd over het toegenomen aantal fietsslachtoffers in het verkeer. Een helm kan hersenletsel helpen voorkomen. “We zijn blij met initiatieven als de Dag van de Fietshelm die aandacht genereren voor helmgebruik en zetten de helm ook zelf in de schijnwerpers. Dat alles zorgt voor grotere acceptatie en daarmee betere bescherming”, zegt marketeer Suzanne Buijtelaar van de ANWB.
“Met enige regelmaat krijgen we in onze mailbox een noodkreet van een hersenchirurg. ‘Promoot de e-bikehelm, die kan hersenschade helpen voorkomen’. En: ‘Doe iets!’ Chirurgen zijn oprecht bezorgd”, zegt Suzanne Buijtelaar. Tezamen met de nieuwste CBS-cijfers over het toenemende aantal verkeerslachtoffers met een e-bike, heeft die lobby de ANWB aan het denken gezet. “In 2022 kwamen 291 fietsers om het leven in het verkeer. Dat zijn er 84 meer dan het jaar ervoor. We hebben goed gekeken wat wij als ANWB kunnen betekenen om het tij te helpen keren.”
In de fietsbranche wordt vaak gezegd dat de verkoop van fietsen vergelijkbaar is met de verkoop van ijsjes. Zodra de zon begint te schijnen, neemt de vraag toe. Nu het mooie weer in volle gang is, is het belangrijk om verantwoordelijk gebruik van je e-bike (en de accu) in acht te nemen.
Gefeliciteerd met je nieuwe fiets! Of je nu een sportieve racefiets, een trendy stadsfiets, een robuuste mountainbike of een snelle elektrische fiets hebt gekocht, het is belangrijk om goed voor je fiets te zorgen. Door regelmatig onderhoud te plegen en de juiste beschermingsmaatregelen te nemen, kun je de levensduur van je fiets verlengen en ervoor zorgen dat deze er altijd als nieuw uitziet. In dit artikel geven we je 5 waardevolle tips en inzichten over het netjes houden van je nieuwe fiets, zodat je er jarenlang plezier van kunt hebben.
25,- korting op een fietshelm, voor inwoners uit Fryslân van 55 jaar en ouder! OP = OP
Ontdek verrassend veelzijdig Nederland
Je ziet ze nu volop: fietsers met kleurrijke fietstassen en kaarten of een gps op het stuur. Fietsvakanties zijn populair. In 2021 ondernamen 3 miljoen Nederlanders zo’n 7,2 miljoen fietsvakanties in eigen land. Het is ook dit jaar een goede keuze, zeker met de gekte op de vliegvelden en files richting het zuiden. Twijfel je nog over jouw vakantie-invulling? We geven je vijf redenen voor een fietsvakantie in eigen land.
Elektrische fietsen blijven onverminderd populair. Uit recent onderzoek blijkt dat steeds meer Nederlanders kiezen voor een e-bike als vervoermiddel. Dit is niet verwonderlijk, gezien de vele voordelen die een elektrische fiets biedt ten opzichte van een gewone fiets. In dit artikel kijken we naar de redenen achter de groeiende populariteit van e-bikes en wat dit betekent voor de fietsindustrie en het milieu.
Waarschijnlijk draag je tijdens het fietsen -vooral op zonnige dagen- een zonnebril. Logisch, want de felle zon in je ogen is heel vervelend. Kies tijdens het fietsen voor een lichtgewicht zonnebril met een goede pasvorm. Let ook goed op de glazen. In dit artikel geven wij vijf tips waar je bij je aankoop op moet letten.
Bij de keuze voor de juiste zonnebril is het allereerst heel belangrijk om je af te vragen voor welk doel je de bril wilt gebruiken. Waarschijnlijk is de belangrijkste reden: beter zicht. Vaak zorgt de zon voor een hinderlijke straling met de kans om tijdelijk verblind te worden. Niet echt handig in het hedendaagse drukke verkeer. Een andere reden om voor een zonnebril te kiezen, is bescherming tegen vliegjes, opstuivend zand et cetera. Een zonnebril kan deze bescherming bieden, maar op dagen dat er geen zon is, zijn donkere glazen wellicht niet zo prettig. Daarom zijn er ook speciale fietsbrillen te koop met doorzichtig glas.
Er zijn maar weinig dingen die je zo’n gevoel van vrijheid geven als een ritje op je fiets: soms is een ritje van slechts een paar kilometer buiten de stad genoeg om te genieten van je uitje.
Maar voordat je op pad gaat, volgen hier enkele tips voor de perfecte fietstocht.
Het beste compromis tussen duurzaamheid en veiligheid
Jaarlijks gebeuren er veel ongelukken onder fietsers met hersenletsel als gevolg. Het dragen van een fietshelm verkleint de kans op hersenletsel met 60%.
Wij bieden helmen voor iedereen, voor jong en oud, amateur tot prof, en de fietser die dagelijks naar het werk of school fietst.
Een fietshelm is géén petje dat je op het achterhoofd draagt. Je ziet het vaak, maar zo draag je de helm niet goed. Voorhoofd, gezicht en de slapen zijn dan slecht beschermd.
Ga jij voor een sportieve e-bike?
Bobike ontwikkelt, ontwerpt en produceert al fietszitjes sinds 1978. De kans is dus zeer aanwezig dat je zelf vroeger ook in een Bobike zitje vervoerd bent. De fietszitjes van Bobike worden ontworpen in Nederland, geproduceerd in Europa en kenmerken zich door een stijlvol, fris ontwerp dat perfect aansluit bij de huidige fietstrends. De fietszitjes van Bobike sleepten dan ook al diverse awards in de wacht waaronder een IF Design Award voor de Bobike Exclusive.
Niets is zo fijn als lekker fietsen met je kind. Of het nu gaat om korte ritjes van en naar de opvang of een lange tocht door de natuur, de tijd die jullie samen buiten doorbrengen doet jullie beiden goed. Met een fietszitje kun je je kind veilig en comfortabel vervoeren. Wanneer jouw kind voor langere tijd stevig rechtop kan zitten, mag het mee op de fiets. Gemiddeld is dat bij een leeftijd van 9 maanden tot 1 jaar. Dan zijn de nek- en rugspieren van je kind namelijk sterk genoeg en bestand tegen het gehobbel op de fiets. Wil je je baby toch al eerder meenemen op de fiets? Gebruik dan een autostoeltje dat je met speciale beugels achterop je fiets bevestigt.
Welke fietsonderdelen slijten snel?
Je fiets heeft, net als andere gebruiksvoorwerpen, soms een beetje extra liefde nodig. Bewegende onderdelen van de fiets slijten vaak sneller dan de rest en dat is ook niet altijd zichtbaar. Welke onderdelen moet je in de gaten houden?
Mobiliteitsalternatieven, meer leefbare steden en veranderende levensstijlen zijn actuele onderwerpen voor de publieke discussie, met name in het jaar waarin we met regelmaat worden gewezen op het belang van harmonie met onze buren en de natuur. Nu meer dan ooit heeft visie op een gezondere en duurzamere benadering van stedelijke mobiliteit, met de fiets als middelpunt, een nieuw niveau van urgentie bereikt.
Gelukkig zijn er al enkele stappen in de goede richting gezet. Er komen meer fietspaden bij in de steden; sinds begin maart is er in Europa meer dan een miljard euro uitgegeven aan fietsinfrastructuur en is er 2.300 km aan nieuwe fietspaden aangelegd. In veel landen bieden overheden stimulansen voor de aanschaf of het onderhoud van zowel elektrische als niet-elektrische fietsen en belonen zij degenen die met de fiets naar het werk gaan.
Tweewielige vervoermiddelen zijn heel populair, en we zijn getuige van wat velen noemen een 'fietsrevolutie' in de straten van de stad en in onze dagelijkse routines. Overal waar je kijkt herontdekken mensen de voordelen van een leven als fietser, kiezen ze voor de fiets als hun belangrijkste vervoermiddel in de stad en fietsen (i.p.v. rijden) ze naar hun plaats van bestemming. Dit heeft natuurlijk een dubbel positief effect: het heeft een grote invloed op het individuele welzijn en levert tal van voordelen op voor de stad en haar omgeving.
Fietsend door het leven gaan heeft veel voordelen, maar ken jij ze allemaal? De volgende zeven voordelen vormen een uitstekend "motiverende toolkit" voor elke keer dat je in het zadel gaat zitten!