Fietsen is gezond! De gezondheidsvoordelen op een rij
Fietsen is natuurlijk gezond. Het is de perfecte tijdsbesteding voor iedereen die graag in de buitenlucht beweegt en de spieren en het cardiovasculaire gestel wil versterken.
Je hoeft hier niet per se elke dag urenlang voor op de fiets te zitten. Vaak zijn 30 tot 60 minuten al genoeg om je conditie te verbeteren. Bovendien heeft regelmatig fietsen deze positieve effecte
Het versterkt het hart en bevordert de bloedsomloop: regelmatig fietsen kan je bloedsomloop bevorderen, de bloedvaten versterken en je bloeddruk gedurende een bepaalde periode verlagen. Volgens de WHO (World Health Organization) is regelmatig fietsen zo gezond dat het de kans op hart- en vaatziekten met een factor 20 kan verkleinen.
Het beschermt gewrichten en verbetert mobiliteit: fietsen is een low-impact sport die de druk op de gewrichten verlicht en zelfs gewrichtsaandoeningen zoals osteoartritis kan voorkomen. In tegenstelling tot hardlopen en joggen rust slechts een deel van je lichaamsgewicht op je knieën en enkels. De cirkelvormige bewegingen belasten je gewrichten niet en houden ze toch beweeglijk.
Het versterkt je rug en wervelkolom: fietsen kan de spanning in de rugspieren verlichten. Perfect voor wie veel zittend werk verricht.
Beter humeur & minder stress: regelmatig fietsen vermindert jouw stresshormonen en leidt je af van dagelijkse stress. Bovendien maakt lichaamsbeweging gelukshormonen aan die je stemming kunnen verbeteren.
Om van deze gezondheidsvoordelen te kunnen genieten, moet je fiets correct zijn afgesteld voor jou. Bij ons kunt u terecht om advies in te winnen over de beste positie voor je zadel en stuur. Zo staat niets jouw rijplezier in de weg!
Terug
Deel het met uw vrienden!
Meer nieuws
Er zijn maar weinig dingen die je zo’n gevoel van vrijheid geven als een ritje op je fiets: soms is een ritje van slechts een paar kilometer buiten de stad genoeg om te genieten van je uitje.
Maar voordat je op pad gaat, volgen hier enkele tips voor de perfecte fietstocht.
Het beste compromis tussen duurzaamheid en veiligheid
Jaarlijks gebeuren er veel ongelukken onder fietsers met hersenletsel als gevolg. Het dragen van een fietshelm verkleint de kans op hersenletsel met 60%.
Wij bieden helmen voor iedereen, voor jong en oud, amateur tot prof, en de fietser die dagelijks naar het werk of school fietst.
Een fietshelm is géén petje dat je op het achterhoofd draagt. Je ziet het vaak, maar zo draag je de helm niet goed. Voorhoofd, gezicht en de slapen zijn dan slecht beschermd.
Ga jij voor een sportieve e-bike?
Bobike ontwikkelt, ontwerpt en produceert al fietszitjes sinds 1978. De kans is dus zeer aanwezig dat je zelf vroeger ook in een Bobike zitje vervoerd bent. De fietszitjes van Bobike worden ontworpen in Nederland, geproduceerd in Europa en kenmerken zich door een stijlvol, fris ontwerp dat perfect aansluit bij de huidige fietstrends. De fietszitjes van Bobike sleepten dan ook al diverse awards in de wacht waaronder een IF Design Award voor de Bobike Exclusive.
Niets is zo fijn als lekker fietsen met je kind. Of het nu gaat om korte ritjes van en naar de opvang of een lange tocht door de natuur, de tijd die jullie samen buiten doorbrengen doet jullie beiden goed. Met een fietszitje kun je je kind veilig en comfortabel vervoeren. Wanneer jouw kind voor langere tijd stevig rechtop kan zitten, mag het mee op de fiets. Gemiddeld is dat bij een leeftijd van 9 maanden tot 1 jaar. Dan zijn de nek- en rugspieren van je kind namelijk sterk genoeg en bestand tegen het gehobbel op de fiets. Wil je je baby toch al eerder meenemen op de fiets? Gebruik dan een autostoeltje dat je met speciale beugels achterop je fiets bevestigt.
Welke fietsonderdelen slijten snel?
Je fiets heeft, net als andere gebruiksvoorwerpen, soms een beetje extra liefde nodig. Bewegende onderdelen van de fiets slijten vaak sneller dan de rest en dat is ook niet altijd zichtbaar. Welke onderdelen moet je in de gaten houden?
Mobiliteitsalternatieven, meer leefbare steden en veranderende levensstijlen zijn actuele onderwerpen voor de publieke discussie, met name in het jaar waarin we met regelmaat worden gewezen op het belang van harmonie met onze buren en de natuur. Nu meer dan ooit heeft visie op een gezondere en duurzamere benadering van stedelijke mobiliteit, met de fiets als middelpunt, een nieuw niveau van urgentie bereikt.
Gelukkig zijn er al enkele stappen in de goede richting gezet. Er komen meer fietspaden bij in de steden; sinds begin maart is er in Europa meer dan een miljard euro uitgegeven aan fietsinfrastructuur en is er 2.300 km aan nieuwe fietspaden aangelegd. In veel landen bieden overheden stimulansen voor de aanschaf of het onderhoud van zowel elektrische als niet-elektrische fietsen en belonen zij degenen die met de fiets naar het werk gaan.
Tweewielige vervoermiddelen zijn heel populair, en we zijn getuige van wat velen noemen een 'fietsrevolutie' in de straten van de stad en in onze dagelijkse routines. Overal waar je kijkt herontdekken mensen de voordelen van een leven als fietser, kiezen ze voor de fiets als hun belangrijkste vervoermiddel in de stad en fietsen (i.p.v. rijden) ze naar hun plaats van bestemming. Dit heeft natuurlijk een dubbel positief effect: het heeft een grote invloed op het individuele welzijn en levert tal van voordelen op voor de stad en haar omgeving.
Fietsend door het leven gaan heeft veel voordelen, maar ken jij ze allemaal? De volgende zeven voordelen vormen een uitstekend "motiverende toolkit" voor elke keer dat je in het zadel gaat zitten!